2016-03-19 19:50:00

Provedena edukacija 'Ekološko vinogradarstvo'

U okviru provedbe projekta Kompetencije za budućnost, provedena je prva tema edukcije iz ekološke poljoprivrede – Ekološko vinogradarstvo. Dvodnevna edukacija se održala u prostorima Srednje škole Ilok 18. i 19. ožujka. 

Na edukaciji Uvod u ekološku poljoprivredu sudjelovali su učenici i nastavnici Srednje škole Ilok i Strukovne škole Vukovar. Edukaciju je održala prof.dr.sc. Jasminka Karoglan Kontić.

Svrha edukacije bila je upoznati učenike sa sustavom ekološkog vinogradarstva, njegovim ciljevima te zakonskim okvirima te preduvjetima za prijelaz na ekološko vinogradarstvo. Prvi dan edukacije, učenici i nastavnici su se upoznali načinom podizanja vinograda te faktorima na koje treba obratiti pozornost prilikom podizanja ekološkog vinograda kao što su klima, tlo, izbor položaja, itd., te izborom uzgojnog sustava. Također, pojašnjena je razlika između ekološkog i konvencionalnog vinogradarstva.

Drugi dan edukacije prikazani su različiti štetnici i bolesti vinograda te načini na koji  se može zaštititi vinograd – dozvoljenim sredstvima i uz pomoć suvremene tehnologije. Nadalje, prezentirani su i sustavi uzdržavanja tla u ekološkom vinogradu, gnojidba te ampelotehnički zahvati.


Srednja škola Ilok