preskoči na sadržaj
Povijest

  Kao što svi znamo, iločki je kraj najpoznatiji i najcjenjeniji po svojim vinarskim proizvodima iza kojih stoji duga vinogradarska tradicija.Za one koji to ne znaju, vinogradarstvom su se na ovome prostoru počeli baviti Rimljani za svoje vladavine. Srećom,posao im je dobro išao, tako da je vinogradarstvo, vinarstvo i podrumarstvo sinonim Iloka i danas. Naravno, kako bi neki posao dobro rezultirao, potrebno je mnogo znanja i onoga teorijskoga i onoga praktičnoga. Stoga su davne 1899. osnovali Iločani Kraljevsku vinogradarsko-voćarsku školu čiju tradiciju danas njeguje Srednja škola Ilok. Isprva zamišljena kao isključivo vinogradarska škola, tijekom svoga stoljetnoga djelovanja proširila je svoju obrazovnu misiju uvodeći nove smjerove, a oni koji trenutno  postoje su: Opća gimnazija , Poljoprivredni tehničar, Agroturistički tehničar, te trogodišnji smjer: Voćar-vinar-vinogradar.

Svakako treba naglasiti da svi učenici poljoprivrednih smjerova imaju izvrsnu priliku za stjecanje praktičnoga znanja jer školska ekonomija obuhvaća 20 ha, a u sklopu koje su plastenik za uzgoj cvijeća, povrća i začinskoga bilja, voćnjak,vinograd , ratarska površina, te moderno opremljeni vinski podrum. Novina od ove školske godine je i sušara za sušenje voća i povrća. Škola se može pohvaliti i svojim parkom-perivojem koji broji 180 biljnih vrsta, a neke su od njih među najstarijima u Hrvatskoj.

Također, treba spomenuti da od ove školske godine, Škola ima pravo korištenja Gradske športske dvorane pa se tako nastava tjelesnoga odgoja više ne mora improvizirati i prilagođavati vremenskim uvjetima kao do sada.

Važno je istaknuti da je Škola od 2002.godine u programu Međunarodnih eko škola, a 2003. godine nagrađena je za najljepši školski vrt. Ove godine, zahvaljujući vrijednom radu učenika i profesora, članstvo nam je produženo.

Svoj dan Škola obilježava na dan svetoga Urbana, svojega zaštitnika, 25.svibnja, a redovito proslavljamo i najznačajniji vinogradarski blagdan-Vinkovo, u puku poznatije kao vinogradarska Nova godina.

Kada govorimo o Školi, ne možemo ne spomenuti i naše učenike, one bivše i ove sadašnje. Mnogi naši bivši učenici danas su poznati i priznati vinari, intelektualci, a ni  od ovih sadašnjih ne očekujemo ništa manje. Njihovim radom, zalaganjem i sudjelovanjem u različitim školskim i izvanškolskim aktivnostima, Škola se može podičiti brojnim nagradama, a moglo bi se reći i odličnom besplatnom reklamom.  
TražilicaKalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


EU kutak za mlade


Anketa (mala)
Koji klijent za dopisivanje putem interneta najčešće koristite?
Anketa
Koja društvena mreža?

Korisni linkovi
eUdžbenici

Dnevni tisak

Za nastavnike


Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 1. 2011.

Ukupno: 396009
Ovaj mjesec: 120
Ovaj tjedan: 168
Danas: 19
preskoči na navigaciju